Ubuntu 22.04 / Ubuntu 20.04 işletim sisteminize Apache2, PHP8, MySQL (veya MariaDB) ve PHPMyAdmin (LAMP) kurmak mı istiyorsunuz ? O zaman doğru yerdesiniz!

Öncelikle Ubuntu işletim sisteminizin paket listesini güncellemeniz ve olası güncellemeleri yüklemeniz önemlidir. Bunu basit bir komutla yapabilirsiniz:

apt update && apt upgrade -y

Paket listesi ve paketler başarıyla güncellendikten sonra, LAMP için gerekli paketleri yüklemeniz ve daha sonra PHP8'i yükleyebilmek için PHP paket listesini eklemeniz gerekir. Aynı zamanda zamandan tasarruf etmek için Apache2'yi de yükleyeceğiz. Bunu aşağıdaki komutla yapabilirsiniz:

apt-get install nano curl unzip ca-certificates apt-transport-https lsb-release gnupg apache2 -y && apt install software-properties-common -y && add-apt-repository ppa:ondrej/php

Ek paketleri ve PHP8 paket listesini ekledikten sonra, PHP8'i başarılı bir şekilde kurabilmek için paket listenizi tekrar güncellemeniz gerekmektedir.

apt-get update && apt-get install php8.1 php8.1-cli php8.1-common php8.1-curl php8.1-gd php8.1-intl php8.1-mbstring php8.1-mysql php8.1-opcache php8.1-readline php8.1-xml php8.1-xsl php8.1-zip php8.1-bz2 libapache2-mod-php8.1 -y

Daha sonra MySQL (veya MariaDB) sunucuya kurulacak ve kurulum gerçekleştirilecektir. Lütfen kurulum sırasında güvenli bir MySQL parolası kullandığınızdan emin olun. İstediğiniz MySQL parolasını girdikten sonra, sonraki adımları kabul edip etmemeye (y) veya reddetmeye (n) özgürce karar verebilirsiniz.

apt install mariadb-server mariadb-client -y && mysql_secure_installation

#Then answer the queries simply with "y" (as well as set the root-MySQL password).

"mysql_secure_installation" hakkında ek bilgi: İlk sorgu, kök (MySQL) kullanıcısı için bir parola oluşturmak isteyip istemediğinizi sorar, bunu "y" ile onaylayın ve kök kullanıcı için istediğiniz MySQL parolasını girin (normal kök MySQL kullanıcısı kısıtlı olarak çalışacaktır, bu nedenle "kök" iznine veya tam "Grant-All" iznine sahip başka bir hesap, sonraki kursta oluşturulacaktır). Sonraki sorguların hepsi "y" ile onaylanabilir, çünkü yalnızca anonim kullanıcının silinmesi, harici kök oturum açmanın yasaklanması (güvenlik nedenleriyle), test veritabanının kaldırılması ve hakların güncellenmesi istenecektir.

MySQL kurulum sürecini başarıyla tamamladıktan sonra artık PHPMyAdmin'i kurabilir ve ayarlayabilirsiniz:

cd /usr/share && wget https://www.phpmyadmin.net/downloads/phpMyAdmin-latest-all-languages.zip -O phpmyadmin.zip && unzip phpmyadmin.zip && rm phpmyadmin.zip && mv phpMyAdmin-*-all-languages phpmyadmin && chmod -R 0755 phpmyadmin

 PHPMyAdmin'in kurulumunu ve ayarlarını başarıyla tamamladıktan sonra, PHPMyAdmin'inizi Apache2 ile bağlamak için tek yapmanız gereken PHPMyAdmin için bir Apache2 yapılandırma dosyası oluşturmaktır:

nano /etc/apache2/conf-available/phpmyadmin.conf

 phpmyadmin.conf dosyasının içeriği:

 

#PHPMyAdmin-Apache2-Konfiguration

Alias /phpmyadmin /usr/share/phpmyadmin

<Directory /usr/share/phpmyadmin>
    Options SymLinksIfOwnerMatch
    DirectoryIndex index.php
</Directory>

<Directory /usr/share/phpmyadmin/templates>
    Require all denied
</Directory>
<Directory /usr/share/phpmyadmin/libraries>
    Require all denied
</Directory>
<Directory /usr/share/phpmyadmin/setup/lib>
    Require all denied
</Directory>

phpmyadmin.conf'u başarıyla oluşturduktan sonra, sadece yapılandırma dosyasını etkinleştirmeniz ve Apache2'yi yeniden yüklemeniz gerekir. Daha sonra, PHPMyAdmin için geçici bir dizin oluşturun ve gerekli izni verin:

a2enconf phpmyadmin && systemctl reload apache2 && mkdir /usr/share/phpmyadmin/tmp/ && chown -R www-data:www-data /usr/share/phpmyadmin/tmp/

 Artık aşağıdaki komutla MySQL konsoluna başarıyla giriş yapabilirsiniz:

mysql -u root

Son adım olarak, sadece bir MySQL hesabı oluşturmanız gerekir ("root"u değiştirmek değil, maksimum güvenlik için farklı bir kullanıcı adı ve güçlü ve güvenli bir parola oluşturmak önemli olacaktır). Aşağıdaki komutlarda "USER" ve "PASSWORD"u değiştirin:

#IMPORTANT! CHANGE USER AND PASSWORD TO YOUR DESIRED MYSQL ACCESS DATA AND DO NOT USE "root", "username", "user" OR "admin" AS USERNAME!


CREATE USER 'USER'@'localhost' IDENTIFIED BY 'PASSWORD';

GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'USER'@'localhost' WITH GRANT OPTION;

Daha sonra http://<Sunucu-IP'niz>/phpmyadmin adresinden PHPMyAdmin'inizi sorunsuz bir şekilde çağırabilir ve kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki komutla da istediğiniz zaman MySQL konsolundan çıkabilirsiniz:

exit